Balanç de 1X0 dies a l'Ajuntament

Ara que hem passat quasi el novembre ja fa bastant més de 100 dies, estiu per mig, que la CUP Gelida estem a l'Ajuntament de Gelida. Arribats a aquest punt volem fer una mica de balanç de la nostra experiència fins ara dins la petita «matrix» gelidenca.

La façana clàssica de l'Ajuntament de Gelida

Si posem el dia de les eleccions com a data inicial del nostre periple per l'Ajuntament, la institució estatal que ens és més propera, hem d'esmentar la sorpresa que va representar per nosaltres descobrir que pràctiques com les del «rasclet» es duen a terme amb total normalitat. Sí, ja sabem que no hi ha cap llei que ho prohibeixi, però pensem que allò que és legal no sempre és lícit o legítim. I és que veure com des del partit de govern es «passa llista» de qui vota -i per tant de qui no- per després fer-ne no-sabem-què (però ens ho imaginem) ens recorda pràctiques pròpies de l'època del «turnisme» i del caciquisme de finals del XIX. Ja sabíem que vivim en una democràcia jove, però descobrir que hem tornat més d'un segle enrere és massa!

Un cop dins l'Ajuntament, al primer que ens hem dedicat és a aprendre tota mena de processos administratius i polítics, els diferents departaments tècnics de l'Ajuntament, el personal laboral de la institució i un llarg etcètera. En aquesta tasca hem d'agrair la plena disponibilitat que han mostrat totes les treballadores de l'Ajuntament, que ens atenen en tot el que la nostra regidora els demana. Òbviament, Gelida és un poble petit i no es pot comparar amb el govern d'una ciutat o -no cal dir-ho- d'un estat, però no hem de subestimar els racons i raconets que s'han de conèixer per moure-s'hi amb certa facilitat. Cal certa pràctica per moure's per la nostra «matrix» particular i en això hem estat ocupades aquests primers mesos.

L'Ajuntament cedeix a les regidores una targeta especial que dóna el dret d'aparcar darrera de l'Ajuntament, al carrer Barceloneta. La nostra regidora va tornar aquesta targeta immediatament, no volem tenir cap mena de privilegi que ens posi per damunt de les gelidenques. Es dóna el cas que el grup municipal d'ERC va presentar al ple municipal una moció per eliminar els aparcaments del carrer Barceloneta i, per extensió, les targetes. Durant el debat d'aquesta moció, l'alcalde Lluís Valls va venir a dir que les targetes són una «deferència» que té l'Ajuntament vers les regidores, per facilitar-los la feina. Doncs no senyor. El que fan aquestes targetes és una «diferència» que dóna privilegis a les regidores, uns privilegis que no té ningú que treballi a la plaça de la Vila i que, nosaltres també, pensem que cal eliminar. Per això vam donar suport a la moció de ERC.

Ara, una de les coses més «sonades» que hem fet fins ara, sobretot per l'esment que en van fer els Diables de Gelida en els seus «versots» (esment, per cert, del que n'estem molt contentes) va ser proposar la nostra regidora com a alcaldable en el ple d'investidura. Potser per algú és un fet insòlit, però des de la nostra òptica no ho és. D'una banda, la investidura del candidat més votat era una cosa feta. De l'altra, no teníem cap intenció de donar suport a un candidat que ja porta masses anys al govern, ni a un partit que es dedica a pràctiques fora d'època com les que hem esmentat més amunt. Per últim, i no menys important, vam considerar que els 254 vots que vam obtenir a les eleccions es mereixien la proposta de la nostra candidatura i no de cap altra.

Però l'alcaldia, donada la majoria absoluta que va obtenir el PSC, òbviament és per en Lluís Valls. Fins aquí res a dir. Sota la nostra òptica, però, l'alcalde segueix tenint un sou totalment fora de la realitat. Com està fora de lògica el pacte entre l'equip de govern i el regidor Josep Anfruns, amb sou pel regidor inclòs. Podem entendre que l'equip de govern torni el favor que el grup de Iniciativa li va fer en la passada legislatura, donant-los majoria absoluta al consistori. Però no entenem que, a més de la regidoria, se li concedeixi també un sou. Com tampoc no entenem que un partit com ICV-EUiA es pugui auto-anul·lar per practicar la tant necessària oposició a un govern que ja té majoria absoluta per sí sol. Sigui com sigui, pel que fa a nosaltres, vagi per endavant que totes les indemnitzacions que rep la nostra regidora per l'assistència als plens i comissions van íntegrament destinades a la nostra Assemblea Local.

Som conscients que davant d'una majoria absoluta (que ha esdevingut absolutíssima després del pacte de govern) tenim poques possibilitats, per no dir cap, que les nostres mocions tinguin gaire recorregut. De totes maneres, tot i que som poques i estem començant, ja n'hem presentat algunes. La primera va ser una moció per donar suport a les ex-treballadores de l'empresa Expert Polymere de l'Arboç, que s'enfrontaven a peticions de penes de presó per uns fets dubtosos que es van donar l'any 2004. Sabem que no és un cas local, però considerem que la solidaritat enfront els abusos empresarials s'ha de practicar arreu i sempre. La moció es va aprovar, no sense l'expressió de sorpresa per part de l'equip de govern, que deien no estar acostumats a aquesta mena de mocions. Aviat s'hi van acostumar, doncs, perquè poc després l'equip del PSC va presentar una moció de recolzament als treballadors de l'empresa Inovyn-Solvay de Martorell, cosa que celebrem molt.

Vam presentar, conjuntament amb ERC i CDC, una moció per adherir definitivament Gelida a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Considerem que aquesta adhesió és extremadament necessària, molt més quan a la nostra comarca els dos únics municipis que no hi estan són Pontons, governat pel PP, i Gelida, governat pel PSC. Ens costa una mica d'entendre, perquè a l'Alt Penedès hi ha d'altres municipis governats pel PSC que s'hi han adherit. Més encara quan no hi va haver cap problema per celebrar el 9N (a Pontons sí) i quan el propi alcalde va assistir a la trobada d'alcaldes amb el president Mas, el 4 d'octubre del 2014.

Finalment, volem apuntar que vam presentar 6 al·legacions a la moció conjunta de tots els grups de l'Ajuntament que es va fer per la moció d'acollida de refugiats. Les nostres al·legacions anaven en la línia d'acostar la moció presentada als posicionaments de la plataforma Stop Mare Mortum,

L'experiència fins ara ha estat positiva. És cert que, de vegades, la realitat ens empeny a presentar mocions i al·legacions que s'allunyen del que seria la política municipal estricta. També és veritat, però, com dèiem més amunt, que la política municipal no ens ha de fer oblidar la solidaritat amb el nostre entorn i amb les problemàtiques comunes que podem tenir amb d'altres realitats, siguin més o menys properes o no. Seguirem treballant per millorar Gelida, per portar els nostres posicionaments als plens municipals i per portar els plens municipals al carrer. Anem lents perquè anem lluny, i d'idees no ens en falten. Si ens voleu acompanyar, ens reunim cada dimecres a les 20:00 al nostre local del carrer Major 58. Hi esteu totes convidades!

L'alcalde Lluís Valls segueix tenint un sou totalment fora de la realitat. Com està fora de lògica el pacte entre l'equip de govern i el regidor Josep Anfruns, amb sou pel regidor inclòs. Podem entendre que l'equip de govern torni el favor que el grup de Iniciativa li va fer en la passada legislatura, donant-los majoria absoluta al consistori. Però no entenem que, a més de la regidoria, se li concedeixi també un sou. Com tampoc no entenem que un partit com ICV-EUiA es pugui auto-anul·lar per practicar la tant necessària oposició a un govern que ja té majoria absoluta per sí sol.